Rhosyr & Saskia

Een eigen stal…

De droom van vele paardenmensen: een eigen paard en eigen stal aan huis! Voor Saskia werd deze droom werkelijkheid. Hieronder lees je haar verhaal geschreven door Juara.

Heb je hier altijd al van gedroomd?

Ja! Haha van kleins af aan fantaseerde ik, zoals zoveel paardenmeisjes over mijn eigen stal/manege. Ik was zo vaak als ik kon en zo lang mogelijk op de manege en op de stal waar mijn pony vandaan komt. Ook op latere leeftijd fantaseerde ik vaak samen met vriendinnen over een eigen stal voor onze paarden. Maar je weet dat het vaak altijd bij een droom en fantasie zal blijven. De laatste paar jaar keek ik vaak uren op Funda naar potentiële huizen met stallen, maar deze waren allen ver boven het budget. Maar blijven dromen! Met mijn pony Rhosyr, welke eerst een lange tijd mijn verzorgpony is geweest en op mijn 18e mijn eigen pony werd, heb ik veel maneges en pensionstallen gezien in de afgelopen 16 jaar dat ik mijn pony ken. Sommigen waren goed, sommigen waren niet zo goed. De stallen in het westen liggen niet voor het oprapen en je hebt vaak toch wel wat punten voor je paard waar een stal aan moet voldoen. En dan maar hopen dat ze ook doen wat ze zeggen. Daarbij werd mijn pony al wat ouder en wilde ik ook erg graag verder in de sport. Mijn pony weg doen was geen optie voor mij, maar twee paarden is te duur op een pensionstal en kost veel tijd. Enfin, veel gezien en veel geleerd hebbende had ik mijn vriend zo ver gekregen om toch wat serieuzer te gaan zoeken voor een huis met een stukje grond voor twee paardjes. Mijn vriend houdt van rust en ruimte. Ik had dus een medestander die mijn droom met mij wilde delen!

IMG_20150124_091237035-e1465739070942

IMG_20150507_210958403-e1465739025898

IMG_20150501_205749548_HDR-e1465739040302

Hoe is ‘het proces’ verlopen?

Met heel veel geluk en veel moeite hebben mijn vriend en ik ons droomhuis en stal gevonden en gekocht. Toen we voor het eerst het erf opkwamen waren wij allebei sprakeloos en vol verbazing van de grootte (2,5 hectare) van het erf en de prachtige omgeving. Het was echt een wauw gevoel! Ik kan je vertellen; op zo’n moment besef je het totaal niet dat waar je van droomde en waar je zo veel over gefantaseerd had ineens werkelijkheid is! Ook een best eng gevoel, want dromen is veilig. Nu begon het avontuur en een heel ander leven dan dat ik gewend was. Alles is zo ontzettend groot en het is oorspronkelijk een manege geweest, maar daarna gedeeltelijk omgebouwd tot koeien handelsstal (geen melkkoeien). Er moest en moet dus nog heel veel aan gebeuren, maar alle primaire middelen voor een stal zijn er dus Rhosyr is op dierendag overgekomen naar zijn eigen stal en wei! Maar een paard zet je nooit alleen, dus ja hoor, ik Marktplaats afgezocht naar niet één shetlander, maar twee! Want als we met Rhosyr op stap waren kon de ene shetlander niet alleen blijven haha. Maar wauw, wat een prachtig gezicht om je eigen paard te zien dollen in zijn eigen wei met zijn vriendjes. Ik heb een traantje gelaten van geluk.

DSCN4002-e1465739084635

20141004_130042-e1465739115358

20141004_125622-e1465739134184

IMG_20150525_092454046_HDR-e1465739009431

IMG_20150501_130301215_HDR-e1465739055449

Poeh hé, ik had een beetje onderschat hoeveel werk shetlanders nog zijn! Nu had ik ineens drie paarden! Want ja, mijn shetlanders krijgen evenveel luxe als mijn paarden. Wij kwamen hier in de winter wonen dus alles was onbekend en donker. Toen hebben wij echt even moeten afzien en was de “droom” best zwaar!

20141009_090957-1-e1465739098153

Hoe voelde het toen je pony eindelijk aan huis stond?

Het voelde en voelt nog steeds fantastisch! Dat je je paard alles kan geven wat hij nodig heeft en je alles op je eigen manier kan doen is voor ons ideaal gebleken. Wat een geluksgevoel toen ik hem uitlaadde uit de trailer en ik hem zag dollen in dat grote weiland met zijn maatjes, want zo snel werden ze allemaal al vriendjes.

Mijn andere grote droom werd hiermee ook werkelijkheid, mijn nieuwe paard! Mijn pony is een Welsh Cob en ik ben helemaal fan van dat ras. Dus mijn nieuwe paard moest ook een Welsh Cob worden, maar grote Welsh Cobs zijn vrij zeldzaam. Alsof het zo had moeten zijn kwam ik (eigenlijk Juara op Bokt toen hij nog niet te koop was) hem tegen. Wauw wat een prachtig paard en we waren gelijk verliefd op hem. Nu hebben we vier paarden! Ze gaan allemaal zo goed met elkaar om en zijn echt een kudde. Het is zo ontzettend fijn om tussen mijn kudde te lopen en van ze te genieten. Het ene moment heb je één paard en binnen zo’n één jaar vier paarden!

IMG-20150529-WA0033-e1465739189254

IMG_20150612_144006867-e1465739248594

IMG_20150626_133205707-e1465739233146

IMG_20160119_092349578-e1465739204898

Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe heb je het aangepakt?

Er komt zo ontzettend veel bij kijken, onderschat dat niet. Op een pensionstal wordt alles voor je geregeld en staat alles klaar. Dat besef je vaak niet als je op een stal van iemand anders staat. Waar ga je ineens hooi en stro halen? Dat was in het begin nog een hele opgave en ben bij verschillende leveranciers geweest. Mijn paarden en ik zijn best kieskeurig dus dat maakt het ook niet makkelijk. Nu heb ik dat goed op orde en een vaste leverancier. Wij halen het hooi en stro zelf op bij de leverancier dus dat is ook nog een behoorlijke klus. Ze krijgen één keer per dag krachtvoer dus ik haal nu nog de zakken bij de plaatselijke boerenwinkel.

IMG-20160109-WA0003-e1465739149279

IMG_20150529_224725972_HDR-e1465738994236

Alle materialen (kruiwagens et cetera) voor de stal inkopen was erg leuk, maar je moet overal aan denken en het kost allemaal een hoop geld. Veel van wat we de afgelopen jaren gespaard hadden was ineens wel heel snel op, haha!

Er moet nog veel verbouwd worden aan de manege in zijn geheel. Het weiland hebben we van nieuwe afrastering voorzien en binnenkort beginnen we aan de buitenrijbaan. Tevens hebben we een appartement (omgebouwde kantine van de manege) welke we willen gaan verhuren aan vakantie mensen die een heerlijke vakantie met hun paard (of zonder) willen beleven in de prachtige Achterhoek!

Wat is het allermooist aan paarden aan huis?

Het allermooiste en leukste van paarden aan huis is dat je op ieder gewenst moment bij ze kan zijn. Je hebt de zorg volledig in eigen handen wat erg prettig is. Je kan ook wel is wat laten rondslingeren zonder dat iemand er last van heeft haha. Maar ik houd mijn stal erg netjes.

Ik heb ook vaak dat ik de tijd vergeet en in het weekend om 12 uur ’s nachts mijn paarden nog sta te poetsen. Het is zo heerlijk dat je geen openingstijden hebt! Maar het allermooiste is om je paarden zo ontzettend gelukkig te zien en ze zo te zien glanzen en spelen met elkaar.

Heb je ook al nadelen ondervonden? Zo ja, welke?

Uiteraard, als dromen ineens werkelijkheid worden ben je altijd bang dat het tegen zal vallen. We hebben onze ups en downs gehad en het is niet altijd makkelijk geweest met twee full time banen er naast. De faciliteiten zijn nog niet optimaal om de paarden goed te trainen en de keuze om verder weg te wonen maakt de reistijd van en naar werk erg lang.

Alles kost erg veel geld en voor een particulier betekent dat veel sparen en goede keuzes maken en heel veel geduld hebben.

Wat ik erg mis zijn de mensen om mij heen op stal. Ik ben een erg sociaal persoon en was vaak op de pensionstal uren aan het kletsen met stalgenoten en heb er ook veel goede vriendinnen aan over gehouden. Ik hoop dus snel mijn eigen pensionstal te kunnen beginnen! Wel ben ik lid van de plaatselijke rijvereniging welke een erg leuke vereniging is!

Je kan niet heel snel zomaar ineens ergens heen of op vakantie. Ik heb veel ontzettend lieve mensen om mij heen die mij helpen met de paarden, maar vakanties en avonden weg blijft goed plannen en regelen.

Kan je omschrijven hoe een dag eruit ziet bij jou?

Een doordeweekse werkdag is vroeg opstaan. Wij zetten de paarden voordat we naar werk gaan buiten. Wij hebben ook een hond die uitgelaten moet worden. Mijn vriend is vaak wat eerder thuis en laat dan alvast de hond uit. Ik ben laat thuis en als ik thuis kom begin ik gelijk met uitmesten (wij mesten iedere dag uit, omdat ik ze graag iedere nacht een schoon bed geef). Daarna halen we de paarden binnen. Tot slot poets en train (longeren) ik Maddox. En ergens tussendoor eten en slapen we haha.

IMG-20150828-WA0000-e1465740267279

Op vrijdag wanneer ik vrij ben en in het weekend is het wat makkelijker en heb ik ook tijd om Maddox te rijden. Rhosyr poets ik vaak en longeer ik en we rijden af en toe met de wagen. De twee shetlanders krijgen aandacht van de verzorgster.

Het is moeilijk te zeggen of ik meer tijd overhoud dan op de pensionstal. Ik ben van één paard naar vier paarden gegaan. Weliswaar train in alleen Maddox intensief, maar de andere hebben ook hun zorg nodig. Op een pensionstal wordt veel voor je gedaan en hoef je vaak alleen aan het aandacht en trainen van je paard te denken. Op je eigen stal komt er zo veel meer bij kijken.

Heb je nog tips die je wilt meegeven aan mensen die ook overwegen een huis met eigen stal te kopen?

Altijd blijven dromen! Alles kan, als je het maar heel graag wil en je er volledig achter staat. Het is veel en hard werken en het kost enorm veel geld en tijd. Je moet er veel voor over hebben, onderschat dat niet. Maar wauw, wat is het ontzettend heerlijk om je eigen stal te hebben en je je paardje kan houden zoals jij dat wilt! Ik zou niet anders meer willen!

Share this post

Locatie

Ooldselaan 32
7245 PR Laren (Gld)

Contact

Telefoon : + 31 (0) 6 155 930 25
Email : info@stalrhosyr.nl

In- en Uitchecken

Inchecken vanaf 15:00
Uitchecken tot 11:00